RESEPI AISKRIM CEPAT DAN SENANG - nOnstOp bla.bla.blah

Followers

Wednesday, July 17, 2013

RESEPI AISKRIM CEPAT DAN SENANG

Assalamualaikum dan salam ramadhan..kali ni nak share resepi nak buat aiskrim memandangkan entry resepi kek oren  aritu dapat sambutan.ok ini poyo.
seriously aku pon tak tawu sejak bila blog ni jadi belog resepi. takpelah lagipon sharing is caring.
sebenarnya buat aiskrim ni senang aje. aku pon mula2 ingatkan susah.
rupa-rupanya budak tadika pon boleh buat.


RESEPI AISKRIM STRAWBERRY

BAHAN -BAHAN:
1 tin susu cair (aku guna susu cair brand Ideal)
1/2 tin susu pekat ( bole kurangkan ikot tahap gula dalam badan korang)
1 biji telur
2 sudu ovallete
1 sudu kecil esen vanilla
perisa ikut kesukaan (mine buat milo dengan strawberry. strawberry tu guna strawberry emulco)

CARA- CARANYA:
1) Campurkan semua bahan; susu cair, susu pekat, ovallete, telur dan esen vanilla . Pukul bahan2 sampai kembang guna maximum speed selama 20minit. Ingat pukul sampai kembang dan fluffy gitu. Ala..macam    nak buat meringue tuh.
2) Masukkan perasa yang korang nak dan kacau hingga rata.
3) Masuk dalam freezer. Siap!

                                         haa..kan da cakap budak tadika pon boley buat


hehe, embed code from instagram je. malas nk transfer2 picture. ok. ni la hasilnya.siap letak dalam bekas aiskrim walls lagi. bajet walls je kan.  tapi sedap tau, bole la buat tambah2 juadah berbuka. ok selamat mencuba!!


19 bla bla blah:

Amin A. R said...

Menarik..tapi rumah saya x de mixer...huhu..kalau guna tangan memang tak la.. :D

WAHIDA ALIAS said...

@Amin A. Rkalo guna tgn pon bole guna pemukul..tapi kne pukol laju2.msti lenguh tgn

el said...

adoyaiiiii aiskrim petang2 ni sedap
tp puasalah hahahaha
lama x wat aiskrim homemade ni 1st buat then x buat2 pun..anak2 dok tya sllu hahaha

WAHIDA ALIAS said...

@el
bdk2 mmg suke la eskem..hehe bt la lagi kak.

Yulia Handayani said...

Nice info! I love ice cream nyaaaa~ :3

Miss Xyz said...

apa? camtu je caranya? nampak macam ais krim beli kutt! tahniahlah tahniah.

saya walaupun dah tahu still malas buat XD

WAHIDA ALIAS said...

Me too nyaaaa... hehe

WAHIDA ALIAS said...
This comment has been removed by the author.
konspimulut said...

lazattt..

reenapple said...

pergh.. icce cream ni memang feveret aku. tapi aku lebih suka beli dari buat sendiri sebab aku tahu takkan menjadi punya. :P

WAHIDA ALIAS said...

@reenapple haha..senang je bt die..bole punye.u shud give it a try.

azman Arsad said...

hahaha memang mudah.. tapi kalau beli kat kedai lagi mudah.. dah siap tinggal makan aje.. hik hik hik

Cik Yaya said...

wahahhhhahah @o@ askem homemade nih..pndainyer buat! nk try jgk la..thanks share resepi ^_^

slmt bpose jg ye =)

WAHIDA ALIAS said...

azman :beli mmg la mudah...hulur duet jela.hehe
Cik yaya: slm rmadhan jgk n slmt mencuba!

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Wan akan buat ni...Insyaa Allah. Kalau menjadi, mmg besh. Hehehe

AiSyA LiEzA said...

wahh! cm tu je rupanya..hek3.. =)

btw..salam kenal..follow sini ^^

WAHIDA ALIAS said...

Ridzwan : yeay..ad jgk org nk cube..gudluck.
Aisya: slm knl jg.

dear xila said...

slm ramadhan :)

Badrina Ibtisam said...

Nampak best sgt!! :'))

WAHIDA ALIAS@NONSTOP BLA.BLA.BLAH COPYRIGHT