Resepi KEK OREN IBU - nOnstOp bla.bla.blah

Followers

Sunday, February 10, 2013

Resepi KEK OREN IBU

semalam aku buat kek lagi. tu yang tetibe rasa nak share resepi kek oren ibu ni. 
aku rajin buat kek oren sebab ayah dan ibu suka sangat makan kek ni.
dari buat kek yang kita suka tapi takde orang nak makan, baik kita buat kek yang ada orang nak makan. takde la membazir.
semalam aku buat 3 biji/ buah kek oren.--->tak pasti ape penjodoh bilangan die
saja buat banyak bole bagi orang makan.
kek ni simple sesangat bagi sapa yang masa tak berapa nak ada tapi nak buat kek, ni adelah kek yang senang lagi sedap!

Bahan-bahannya;

1 buttercup
3/4 cawan gula
4 biji telur
1 ½ cawan tepung naik sendiri
½  cawan tepung gandum
1 biji oren sunkist (parut kulit oren dan jus oren;2 sudu)
Pewarna dan perisa oren (optional)

Cara-cara
1) Pukul buttercup dgn gula smpai rata.
2) Masukkan telur satu persatu dan pukul setiap kali masok tu.
3) Masukkan tepung naik sendiri dan tepung gandum. (kalo diayak lagi bagus)
4) Masukkan kulit oren yg dah diparut dan juga jus oren. Kalo nak, letak pewarna oren dengan perisa oren
5) Panaskan oven. Bakar pada suhu 120-130 celcius selama 45min.
6) Siap! senangkan? main masok2 je.


abaikan yang terbakar sikit2 tuh.


siap dihidang. selamat mencuba!

36 bla bla blah:

CiK Bella said...

Simple tapi mesti sedap :)

WAHIDA ALIAS said...

@CiK Bellasedap!hehe.msok bakul angkt sendiri

Amanina said...

ada masa saya nak cuba ^^
thanks for the recipe sis! :D

done follow #628.

btw birth date kita sama. 26th June. hikhik

WAHIDA ALIAS said...

@Amaninahehe.seyesly same?tapi mesti bday tak same kan.haha

BlueiceButterfly said...

wah 3 biji sekali buat memang puas makanla..hehe lapar lak tetiba :)

WAHIDA ALIAS said...

@BlueiceButterflyhaha..lapar try la buat

sabella mohamad said...

wah pandai ek akak buat kek ! dah boleh kawen ni . hihi

WAHIDA ALIAS said...

@sabella mohamadhaha..takat buat kek simple cmni bole kawen ssh jugak..ari2 makan kek ni la jawabnye

Miss Xyz said...

Oren? Ahaha, jarang buat kek perisa lain selain coklat, vanilla, blueberry XD

WAHIDA ALIAS said...

@Miss Xyzhaha.kek ni org2 tua sgt suka makan.

Amin A. R said...

saya pun suka kek butter perisa oren.... :)

WAHIDA ALIAS said...

@Amin A. Rsedap kan.

EH - Ekslamasi Holistik said...

Sedapnya. Lapar pulak rasa...

Sigaret Perisa Kafein said...

nampaknya macam sedap! *senyum*

-AsaSiaga-

Anak Pak Muin said...

time baru kelua oven, panas2 lagi, memng sedap.makan dgn kerak pon layan..haha

WAHIDA ALIAS said...

EH: amek la sket. :P
sigaret: thnk you
anak pak muin: yup!its yummy.

NIA SI DRUMSTICK said...

Ooo..best2..simple.msti sodappp..

casablander said...

ooh nampak sangat sodap..nyum nyum :P

Cik Kay Jue said...

mesti sedap...

WAHIDA ALIAS said...

nia,cb,cik keju:cuba la try buat baru tawu sedap ke tak.haha

fifie said...

Yang penting cara masak dia simple tak cerewet, kena cuba nie. hehe

Mohd Fauzli said...

Tema CNY erk..?? oren..

xila dot said...

wuyohhhh kaler dia tertarik gituuu

mie said...

bila dapat merasa kek ni...
sedap dan menyelerakan..
ehehehee

CikMunBlogger said...

wah ! sedap . lebih lebih lagi kalo mak yg masak kan . hehe

faie mohamad said...

nampak sedap.. nak try buat la.. hehe thanks for sharing :)

Sarah Mohd Saleh said...

kesedapan nya sgt terserlah ;D

MulutPayau said...

nampak sedap sangat kek oren tu..cara buat pun simple jer...ada masa akak nak try buat jugaklah..thnks dear berkongsi resepi...

SaL-IrisOfDeath said...

Sedapnye...Lapo la plak. Jeleskan orang la tu. Hahaha thanks for sharing :D

Cik Yaya said...

wahh senang..boleh try ni..thanks shre resipi ^_^

mr.syazwan said...

saya x suka buat

saya suka makan je

tlg buatkan boleh

=_=

BUNDA a.k.a KN said...

in syaa Allah nak cube jugak..

whitecappuccino said...

nampak pn sedak nih!

Remy hazza said...

simple...nak lagi menarik...hias sikit..... mesti gempak

QasehnyaRania said...

resepi yg simple..ibu2 dulu punya kan :D

Noor Mala Shahar said...

sedap ni

WAHIDA ALIAS@NONSTOP BLA.BLA.BLAH COPYRIGHT